צחוקים פיצוצים

"קוראים לזה טפטופים כשנופלים פחות מ- 30 טילים אצלנו" הציטוטים המופיעים בכתבה ובכותרות נאמרו ע"י תושבת עוטף עזה(מועצה אזורית אשכול) שמתארת את החוויה שלה ואת תהליך ההתמודדות שלה עם המצב כתושבת העוטף ובנוסף מספרת על דרך לא שגרתית להצגת המצב הקיים בדרום הארץ.

מאת: עמית מלכה, יב'3

צילום: לירון פרץ, יב'3

עוטף עזה הוא אזור במדינת ישראל המשתרע מסביב לרצועת עזה. כבר 14 שנים סובלים יישובי האזור מהתקפות טרור המתבטאות באמצעות חדירה, ירי פצצות מרגמה, ירי רקטות וקסאמים. בנוסף, נחשפו מנהרות לחימה החודרות מרצועת עזה לישראל ולאחרונה גם עפיפוני תבערה במטרה להצית שטחים ישראליים מעבר לגדר. כתוצאה מכך התרחשו מאות שריפות בעוטף עזה ותושבי האזור סופגים מלחמות בלתי פוסקות.

נראה כי מדינת ישראל מנסה לפעול בנושא, אך הדרך שבה היא פועלת אינה פותרת את המצב הביטחוני ואינה תורמת לתחושת הביטחון של תושבי האזור, שכן  התושבים עדיין לא מרגישים את ההגנה הדרושה להם. נראה שהתקשורת גם לא תורמת לפתרון המצב, שכן, לדברי תושבי האזור,  היא לא מעלה את הנושא לסדר היום הציבורי בצורה שבאמת משקפת את המציאות כפי שהיא.

לפיכך, על מנת לחשוף את שגרת החיים האמיתית של תושבי העוטף ולעלות את נושא המצב הביטחוני בדרום הארץ למודעות הציבור, תושבי הדרום משתמשים בכוחה של התקשורת, בעיקר הלא ממוסדת, מביעים מחאות, הפגנות ונוקטים בדרכים שונות כדי להפעיל לחץ על השלטון ולחולל שינוי במצב.

תושבי המועצה האזורית אשכול בחרו לפעול בדרך שונה מהרגיל ולתאר את שגרת חייהם באמצעות סאטירה. הם בחרו להעלות ליוטיוב קלפי המשקף את המצב הקיים ובו לקחו חלק כל תושבי המועצה. קליפ זה הפך לוויראלי וצבר מעל ל-43 אלף צפיות. תושבי המקום בחרו להתמודד באמצעות סאטירה, כיוון שמטרת הסאטירה היא להצחיק ולבד, תוך העברת ביקורת על המצב הקיים וחשיפת המציאות החברתית באמצעות סרקזם, אירוניה וחיקוי.

אור אברמוב בת ה- 20, תושבת המועצה שלקחה חלק גדול בהפקת הקליפ מספרת לי כיצד הגיע הרעיון להכין את הקליפ ומהי מטרתו. ובנוסף, שיתפה אותי בהתמודדות והחוויה הפרטית שלה כתושבת עוטף עזה. "רצינו לעלות מודעות למצב בצורה פחות שגרתית". כותבי הקליפ, הבמאים ותושבי מועצה אזורית אשכול רצו להראות שהם חזקים, והמצב בו הם נמצאים, שחייהם נתונים לסכנה הפך לשגרה והם בחרו לצחוק על המצב. "אני חושבת שזה בעיקר הראה כמה הטירוף הזה והחוסר שגרה הזה הפך לשגרה בקטע סאטירי". כך הם גם קראו לקליפ "חירום-שגרה".

                                                                                            הקליפ המקורי "חירום שגרה"

המתיחות הביטחונית בדרום מביאה עימה מצוקה בקרב תושבי הדרום. חלקם מסתגרים בתוך עצמם, חלקם חווים התקפי חרדה, זעם ועצבנות מוגזמת וחלקם שומעים אזעקות בראש. "לקפוץ מרעשים….אנחנו שומעות צבע אדום בראש, אנחנו פתאום קופצות, צריך לרוץ לממד?" כך מתארת אור את ההשפעה של המתיחות הביטחונית בדרום עלייה ועל משפחתה ומוסיפה: "מפחיד לחשוב שאסור לצאת מהבית, ואם יוצאים מהבית זה יכול לעלות במחיר"

התמודדותם של תושבי הדרום שחשופים למציאות הקשה הזו אינה פשוטה. ילדים רבים שחווים פוסט טראומה, חרדות זקוקים ללכת לטיפולים פסיכולוגיים שיעזרו להם. אור מספרת שכדי להתמודד עם המצב היא נתמכת במועצה כולה וטוענת שהם קהילה. "בעיקר להרגיש חלק, אני מרגישה שעוטף עזה זה קהילה… יש רגשות בדיחות משותפות"  אור מציעה לשאר תושבי הדרום "להבין שאנחנו הגיבורים במצב, ואנחנו שומרים על המדינה כי אם אנחנו לא נהיה שם זה אומר שהגבול יהיה בתל אביב זה לא יפתור את הבעיה"

האמצעים שבהם נוקט הדרג המדיני אינם פותרים את המצב ותושבי הדרום ועוטף עזה בפרט חשים אזרחים סוג ב'. בנוסף גם התקשורת אינה מסקרת את המציאות כפי שהיא. היא מבנה לנו את המציאות בכך שהיא קובעת אילו נושאים יעלו לסדר היום ועל מה הציבור ידון באותו היום. אם מקרים דומים היו קורים במרכז הארץ, התקשורת הייתה מציגה את הנושא במיידי, כך לפחות לתחושתם של תושבי העוטף. "אם היה נופל קאסם בתל אביב אני מרגישה שכל המדינה פתאום הייתה עומדת על הרגליים ואומרת: טוב חבר'ה זה רציני אנחנו צריכים למצוא פיתרון ואנחנו בעוטף… קוראים לזה טפטופים כשנופלים פחות מ30 טילים אצלנו" כך מסכמת אור.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s